A weboldal használatával elfogadod a mi
cookie kezelésünket!

Autóklíma tisztítás és klímatöltés fontossága

Autóklíma tisztítás és klímatöltés fontossága

Az autóklíma rendszeres tisztása, sosem volt ennyire aktuális. Ugyanis a klíma hőcserélőjén nem csak por telepszik meg, hanem a baktériumok, gombák és a vírusok is.

A Covid-19 ráirányította a figyelmet a vírusokra és a többi láthatatlan kórokozóra. A téma felhozása nem az olvasó” lehúzása” miatt történik. Ezt a munkát és az élet minél veszélyesebbnek történő feltüntetését a bulvárlapok és a média végzi. Itt szimplán információt adunk, hogy miért érdemes az autóklíma tisztításában gondolkodni, olyan módon, ahogy azt a gyári előírások megkövetelik. Ez lehet a hosszabb időszakot jelentő két esztendő, de egyet is szoktak javasolni. Az alaposabbak úgy gondolkodnak, hogy a szezon kezdetén (tavasszal) és a szezon végén is végeztetnek egy alapos klíma tisztítást. Ezt érdemes profi autóklímás felszereléssel rendelkező műhelyben elvégeztetni.

Az oka egyszerű: az otthon végzett klíma tisztítással, csak egy bizonyos szintig lehet eljutni.

Ezt követően a szaktudás és a klíma szereléséhez szükséges szerszámok, gépek hiánya miatt” megáll a tudomány”.

Miért érdemes rendszeresen megcsináltatni a klíma tisztítást? Az egészségének a védelme érdekében!

Ez nem egy propaganda szöveg, ha kicsit tudományosan nézzük a dolgokat, akkor kezdésnek ott a Legionella baktérium. A légiós baktériumnak több, mint harminc fajtája létezik. Ez a fajta baktérium nagyon kedveli a párás, vizes környezetet, a klímának a hőcserélője pedig pontosan ilyen. A szakemberek két fő megjelenési formáját ismerik: légionárius betegség és a Pontiac-láz.

A másik klímához köthető, betegséget okozó dolog az Aspergergillus gomba, amely szintén a tüdőt támadja meg. A felsorolást követően nem kell biológus szakembernek vagy orvosnak lenni, hogy be lássuk: érdemes tisztán tartani az autóklímát!

Autóklíma tisztítás

Az autóklíma tisztításnak többféle módszere létezik. A legkényelmesebb és legprofibb, ha az autós, az autóklímákra specializálódott műhelyben végezteti a munkát. Aki szeret a kocsijával foglalkozni, annak is adódik lehetőség, mert az autósboltok és az autóklímával foglalkozó műhelyek, webshopok elég sok otthon megvalósítható tisztítási megoldást kínálnak. Kiválóan használható tisztító spray a Frigostar klímatisztító spray, mely egyébként nemcsak autókhoz, de minden más klíma tisztításhoz is alkalmas.

Frigostar klímatisztító spray.jpg

Az otthon végzett klíma tisztítást, érdemes nagy odafigyeléssel végezni.

Ugyanis a felhasznált kemikáliák, nem csak a szellőzőrendszerben lévő szivacsokat tudják feloldani. Az otthoni klíma tisztítás legkevesebb gondot és költséget okozó része az, amikor a szellőző rendszer az utazók arcába fújja az kisebb-nagyobb szivacs darabokat. Ezek azok a részek, amiket feloldott a klíma tisztító... Ha ilyen történik, akkor érdemes örülni, a rosszabb forgatókönyv az, ha az autórádió vezérlője vagy a vezetékek mennek tönkre. A házi klímatisztítás legnagyobb trófeáját a klíma vezérlés tönkre tétele jelenti... Jó tudni, hogy mekkora a klíma tisztítók ereje: még a nyomtatott áramkört is meg tudják rongálni, így téve használhatatlanná a drága alkatrészeket.

Ezért egy amatőr módon végzett munkával, több százezer forintos kárt is lehet okozni!

Ezért kell ésszel és odafigyelve végezni az otthoni klíma a tisztítást vagy szakemberre bízni.

A nulladik lépés, a sokszor elhanyagolt pollenszűrő tisztítása, de leginkább a cseréje. Ezt elviekben könnyű megoldani, de egyes típusoknál úgy eldugták a tervezők, hogy szerelő vagy szerelési gyakorlat kell a cseréjéhez. A helye általában a motortér felső részén található, egy műanyag fedél alatt. A jelentősége a pollenszűrőnek, hogy az autó szellőző rendszere innen szívja a levegőt, így nagyon nem mindegy, hogy milyen levegő kerül az utastérbe.

Autóklíma tisztítás szakszerűen – szakemberrel

Azaz a nehéz tüzérség bevetése, ezt nem csak a klíma tisztításakor lehet használni, hanem az autó belsejének a fertőtlenítésekor is. A leghatásosabb a klíma tisztítása, ha két ütemben történik. Az első fokozatot a habos tisztítás jelenti, amit követ az ózongenerátor bevetése.

Az ózon, az oxigén három molekulás kivitele, azaz az O3. Annyit érdemes tudni róla, hogy a klórnál 600-szor de a legjobb esetben 3000-szer erősebben fertőtlenít. Ezért az autóbelső megtisztításakor nem csak a baktériumok, vírusok, szagok tűnnek el, hanem a kárpitokban, szőnyegben, üléshuzatban megbúvó atkák is elpusztulnak.

Az ózon generátoros klíma tisztítást az autó klíma javítására specializálódott műhelyekben lehet igénybe venni. Az ózon általában 45 perc, 1 óra alatt végzi el a munkáját. Mivel nagyon erős a fertőtlenítő hatása, így az autóban nem lehet semmi élő dolgot tartani a kezelés alatt. Hasonlóan a lakás vagy szoba ózonos fertőtlenítésekor.

Autóklíma töltés

Ez az a terület, amelyet nem lehet otthon, házilagos módszerekkel megoldani. Ide már olyan gép kell, amelyet a klíma szereléssel foglalkozó szakműhelyek használnak.

A klíma utántöltése leginkább használt autóknál fordul elő. Az oka, a kisebb-nagyobb mértékben szivárgó klíma rendszer.

A hiba megszüntetésének az első lépése a felderítés. A szivárgás helyét különböző módszerekkel lehet megállapítani, a leggyakoribb a rendszerben keringő anyag megfestése UV aktív folyadékkal. Ezt alkalmazva, meg lehet tudni, hogy hol szivárog a hűtőközeg. A másik módszer, hogy vákuumot létrehozva nézik meg, hogy jól tömít-e rendszer, azaz tartja-e a negatív nyomást. Ezekhez a műveletekhez már szükségesek speciális, klíma szereléshez használatos berendezések. Ezekből az egyik legfontosabb az utántöltő. Az átlagos autóklímák 500-800 gramm autógázt tartalmaznak, ezért szükséges a speciális berendezés, amivel pontosan ki lehet adagolni a gáz mennyiségét.

Autóklíma feltöltés – autószerelőknek és nem klíma specialistáknak

A webáruházunknak akad egy speciális vásárlói réteg, amelynek megvan a hozzáértése az autóhoz, például az autószerelők és az autóvillamossági szerelők. Ők nagyságrendekkel jobbak szakmailag, mint az otthoni hobbisták, de a többség klíma terén inkább a szakműhelyekre bízza a munkát. Azoknak viszont, akik a szezon közeledtével szeretnének erről a területről is munkát vállalni, van egy jó ajánlatunk. Ez pedig a ”csoda csomag”.

Autóklíma töltő készlet.jpg

Ez a pakk úgy lett összeállítva, hogy ne kelljen komoly százezreket ölni a klíma szereléshez szükséges gépekbe, berendezésekbe. Viszont a csomaggal alapvető munkákat, például a klímatöltését meg lehet oldani.

A lényeg, hogy az autóklíma töltő szett segítségével az autóklíma töltés házilag, az autószerelő műhelyben el lehet végezni, azaz bevételt növelni és új vevőkört kialakítani!

A csomag részét képezi természetesen a hűtőközeg, amivel fel lehet tölteni a klímákat. Hogy a feltöltést el lehessen végezni, tartozik hozzá töltő csap és töltőcső. A klíma szerelő szett egyik leglényegesebb eleme a csövön lévő mérőóra. Az utóbbi segítségével lehet a nyomást mérni és a mennyiséget is megállapítani, hogy mennyi fogyott a hűtőközegből.

Webáruházunkban megvásárolhatók palackos hűtőközegek is a különböző klíma berendezésekhez. Ilyen a HC R600a hűtőközeg, a HC R436V palackos hűtőközeg és HC drop-in helyettesítő hűtőközeg R134a, R1234yf, R406, R409, R413-el üzemelő hűtő rendszerekhez.

A szigorú környezetvédelmi előírásoknak megfelelő hűtőközegekkel lehet pótolni a klíma rendszerből elpárolgott anyagot.

Segédanyagok, szerszámok klíma szerelőknek

Webáruházunkban számos segédanyag és szerszám, kiegészítő termék megtalálható, ami a klímaszereléshez szükséges. A különböző klímaszereléshez alkalmas speciális gépek, eszközök a klímaszerelési szerszámok kategóriában találhatók. Itt a klíma rendszerből a hűtőközeget veszteség nélkül lefejtéséhez szükséges különböző teljesítményű klímagáz lefejtők mellett szivárgáskereső és különböző vákuumszivattyú, csap, szelep stb. is megtalálható.

Nézzen szét a klíma szerszámok kategóriában!