Bejelentkezés Regisztráció
Cégünkről
Akciók!
Épületklimatizálás
Kereskedelmi hűtőberendezések
Ipari hűtéstechnika
Hőszivattyúk
Ügyfélszolgálat
ÁSZF
Jelmagyarázatok
Elektronikus Számla információk

Tisztelt Ügyfelünk!

Elektronikus számla igénylése esetén a számlát kizárólag elektronikus formában áll módunkban rendelkezésre bocsátani.

Elektronikus számlák kibocsátása, befogadása elektronikus aláírás segítségével

Akkor beszélünk elektronikus számláról, ha a kibocsátó a számlát elektronikusan hozza létre, és a számla elektronikusan jut el a befogadóhoz. Az így létrejött elektronikus számlát mind a kibocsátó, mind a befogadó elektronikusan őrzi meg.

Az elektronikus számla befogadójának feladatai
  • Ha a számla befogadója nem köteles megőrizni a számlát (pl. magánszemély), akkor semmilyen teendője nincs az elektronikus számlával.
  • Ha a számla befogadója számlamegőrzésre kötelezett, akkor a következőkben a következőkben leírtak szerint kell megőrizniük. Az elektronikus számlához kapcsolódó kontíradatokat az APEH közlemény szerint egyértelmű hozzárendeléssel, elválaszthatatlan módon, az utólagos módosítás lehetőségét kizárva kell csatolni a számlához. A közlemény szerint a csatolás részletes technikai kérdéseit (azon belül is kiemelten a hitelesség és a felelősség kérdését) a gazdálkodónak kell szabályoznia, a belső működési rendjében. Egyes vélekedések szerint ezt legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással és minősített időbélyegzővel kell teljesíteni, de feltehetően más elfogadható megoldások is léteznek.

A számviteli törvény 169. § (5) szerint az elektronikus formában kiállított bizonylatokat - és így az elektronikus számlákat - az elektronikus archiválásra vonatkozó jogszabály (amely a 114/2007. GKM rendelet) szerint elektronikus formában kell megőrizni.

Az elektronikus archiválásról szóló 114/2007. GKM rendelet szerint elektronikus adatra vonatkozó megőrzési kötelezettség teljesíthető, ha az adaton legalább fokozott biztonságú aláírást és minősített időbélyegzőt helyezünk el. Tekintve, hogy az elektronikus aláírással létrehozott elektronikus számlán már eleve van fokozott biztonságú aláírás és minősített időbélyegző, ezeket nem kell külön elhelyezni rajta.

Elektronikus aláírással kibocsátott elektronikus számla esetén nem írja elő jogszabály, hogy a befogadónak előzetesen bele kell egyeznie, hogy számára elektronikus számlát bocsáthassanak ki (igaz, a gyakorlatban célszerű erről megállapodni a befogadóval). Az elektronikusan aláírt számlák esetén a befogadónak nem kell bonyolult informatikai rendszerrel rendelkeznie (nem kell EDI üzeneteket fogadnia), csak a számlán elhelyezett elektronikus aláírást kell tudnia ellenőrizni. (E lépés általában egyszerű, ingyenes alkalmazásokkal elvégezhető.) Így elektronikusan aláírt elektronikus számla akár magánszemély számára is kibocsátható.

 

 

Vissza